Blommor på begravning

Blommor på begravning är för de flesta ett måste och ett sätt att hedra den avlidnes minne samtidigt som det ger att vackrare avsked för alla deltagare. Den som arrangerar begravningen brukar också vara den som ordnar med kistdekoration (urndekoration för urna), ett lite större arrangemang som placeras på kistan. Är du gäst kan du istället beställa blommor som placeras runt kistan eller urnan och blir ett ytterligare tillskott att göra begravningen till ett vackert minne. Dessa blommor, ofta en krans, innehåller också många gånger en sista hälsning till den avlidne.

Utöver arrangemangen brukar gäster även ha med sig en handbukett eller enkel blomma att lägga på kistan eller urnan vid ceremonin. Den består ofta av en röd ros men kan också vara en mindre bukett.

Beställ blommor i tid

Blomsterarrangemang bör beställas i god tid innan begravningen, gärna en vecka innan. Rådfråga floristen om du känner dig osäker vad som passar årstiden och tillfället. Tänk också på att de ska levereras till kyrkan eller plats för begravning i tid, du ställer inte själv dit den.

Blommor för olika årstider

Även om floristen med största sannolikhet kan hjälpa dig vad som passar för årstiden kanske du själv vill vara delaktig i valen, då kan det vara bra att veta vad som passar för särskild tid på året.

 • Våren
  Under våren passar ljusa färger och pasteller allra bäst. Välj gärna liljor, liljekonvaljer och orkidéer eller några liknande.
 • Sommaren
  Sommaren är färgens årstid och då passar starka färger bäst för ditt blomsterarrangemang. Bara för att klädseln ska vara diskret i mörka toner behöver inte blommorna vara det.
 • Hösten
  När du tänker på val av blommor under hösten kan du tänka på naturens färger under just denna årstid, tänk på löven på eken t.ex. Det är varma färger som rött, gult och orange och det passar väldigt bra för ditt val under denna årstid. Ha dessutom gärna med löv i din kran, det blir ett jättefint komplement till blommorna.
 • Vintern
  Under vintern är rött och vitt vanligt. Lite mörka färger som kompletteras av vitt som symboliserar snön. Är begravningen runt jul funkar det bra med typiska julblommor, som amaryllis.