Klädsel på begravning 

Ofta står det i dödsannonsen och inbjudan till begravningen vad den som arrangerar den önskar för klädkod, och den koden ska man i största möjliga mån respektera. Men, lika ofta finns det inte några uttalade krav om begravningsklädsel och då är det bra att veta vad som generellt gäller när klädkod ej angivits.

Så klär du dig på en begravning

Här kommer några enkla och sammanfattande riktlinjer du kan utgå från. Vi går in mer i detalj längre ner för den som vill han än mer stöd i sina val, där vi reder ut hur man kan tänka som man respektive kvinna. Utgångspunkten är att man ska vara uppklädd men inte festklädd och att man ska välja passande kläder för ändamålet och det är med fördel nedtonat.

  • Kvinnor kan i regel bära kjol, klänning eller långbyxor vid en begravning.
  • Män förväntas bära kostym med vit skjorta.
  • Klä dig, om inget annat uttryckts, i mörka färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått. Undvik också mönster.
  • Ljus klädsel betyder fortfarande diskret och satsa på ljusblå eller ljusrosa, beige eller ljust grå utstyrsel. Vitt är ingen bra idé.
  • Om det är valfri klädsel betyder det att du kan komma i antingen ljusa eller mörka kläder men fortfarande gäller punkt 3 och 4 där. Det betyder inte helt valfri klädsel.

Klädsel vid begravning för kvinnor

Som kvinna klär man sig i regel i klänning eller kjol eller långbyxor med tillhörande svart eller vit blus. Blusen ska ej vara urringad och är den kortärmad bör man ha en kavaj till.

I formella sammanhang är det att rekommendera att kjolen eller klänningen går ner över knäna och att man bär strumpbyxor till.  Är man nära anhörig är passande att strumpbyxorna är svarta eller grå medan övriga även kan välja beiga om de så vill. 

Klädsel vid begravning för män

Som man bör du alltid klä dig i kostym. Den bör vara enfärgad och en mörk ton. Till kostymen är en klassisk vit skjorta att föredra samt en enfärgad eller mil mönstrad slips till. Vit slips används vanligtvis endast av de närmast anhöriga.

Skor vid begravning

Tänk diskret även här. De ska passa till de kläder du valt och inte vara för festliga eller för enkla. Svarta och välputsade finskor, både för män och kvinnor är bra och passande.

Klädsel för barn

För barn är koderna inte lika tydliga och strikta. De bör dock vara välklädda och inte i för starka färger. Som barn i detta sammanhang räknas personer under 15 år.