Kondoleans

Att lämna sina kondoleanser, eller att kondolera, betyder att man uttrycker sitt deltagande och sin empati till de anhöriga av den som avlidit. Det kan man göra på ett flertal olika sätt såsom ett personligt deltagande, att skicka ett brev eller kort med en fin hälsning eller att skicka blommor innan begravningen. 

Personlig kondoleans

Ett sätt att lämna en personlig kondoleans är att besöka de anhöriga och uttrycka sitt deltagande och ge en varm kram. Det kan också vara att erbjuda sig hjälpa till med begravningen eller något annat som uppkommer vi dödsfall. Att ge personlig kondoleans kan vara svårt ibland men de anhöriga kommer uppskatta det väldigt mycket, både gesten och dig som person.

Skriftlig kondoleans

Att skicka ett kort eller ett brev med en personlig hälsning är ofta mycket uppskattat av anhöriga. Det är en tradition som alltmer är på väg att försvinna, i och med digitaliseringen men fortfarande är ett personligt brev eller kort mer träffande än ett sms eller mail. Att få något handskrivet och personligen signerat är något speciellt och kanske ännu mer uppskattat idag, då det inte är en lika naturlig handling. Tänk på, när du skriver ditt kort, att skriva från hjärtat och tänka på den/dem du skriver till och skicka gärna med en bukett blommor till.

Kondoleansblommor

Ofta går kondoleansblommor och skriftlig kondoleans hand i hand och den ena kommer inte utan den andra. Men, att skicka en fin blomsterbukett behöver inte betyda att du behöver skicka ett långt brev. Skicka en vacker bukett med en kort men fin hälsning till, det kommer uppskattas mer än du anar.

Det finns inga regler kring hur buketten ska se ut eller vilka blommor den ska bestå av. Försök tänka på vad den avlidne gillade för blommor eller kanske den anhöriges favorit, det visar att du tänker lite extra på dem. För begravningen sedan gäller en annan typ av blomsterarrangemang, läs om det på sidan för blommor på begravning.