Vett & Etikett under begravningen

 

När ska man vara på plats?

Det beror lite på storlek på bröllopet. Om det är ett mindre bröllop kan du förväntas hälsa både på de anhöriga och övriga gäster medan det för ett större räcker med de anhöriga. Om du är på plats cirka 20-30 minuter innan utsatt tid bör du hinna med att hälsa, hänga av dig dina kläder, besöka herrarnas/damernas och finna din plats i lokalen. Vet du med dig att du är tidsoptimist, sätt en ännu tidigare tid att passa. Det är inte ok att bli sen till en begravningsceremoni, det är en stämningsfull och tung stund och ska inte störas av folk som är sena.

Var ska jag sitta?

Om du inte har en plats reserverad är det brukligt att släkt och närmast anhöriga sitter på höger sida i lokalen medan vänner och bekanta sitter på vänster.

Fotografering och tal

Ska du hålla tal under begravningen eller minnesstunden är osäker på hur du ska förbereda dig? En riktlinje brukar vara att ett tal under själva ceremonin ska vara kortfattat och av lite mer formell karaktär medan det under minnesstunden kan vara mer avslappnat, där du berättar en anekdot, ett minne eller berättar om några särskilt fina egenskaper du uppskattat hos den avlidne.

Hur man gör med fotografering är väldigt olika och är normalt sett inget förbjudet. Lyssna gärna med begravningsbyråns representant om denne har någon information kring detta från de anhöriga. Om de inte har några särskilda direktiv, försök att inte ta bilder under själva ceremonin. Dels kan det vara störande men det tar också bort fokus för dig själv, då du lätt hamnar utanför stämningen. Var också beredd på att gäster som inte väljer att fotografera kan tycka att det är irriterande.